Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (2024)

Windows 11 Windows 10 Mer...Mindre

I Windows finns en mängd olika konfigurationsverktyg som är skräddarsydda för olika användares behov. Dessa inbyggda verktyg underlättar enhetens anpassning och övervakning, så att du kan ändra Windows-konfigurationen så att den passar dina inställningar och krav med precision.

I den här artikeln beskrivs de verktyg som du kan använda för att hantera Windows, och varje avsnitt i den här artikeln ger en kort översikt över ett specifikt verktyg. Du hittar en kort beskrivning av verktygets funktioner, dess program och instruktioner om hur du kommer åt det. Den här strukturerade metoden säkerställer att du snabbt kan identifiera det verktyg du behöver och förstå hur du använder det effektivt för just dina behov.

Utöka varje avsnitt för att lära dig mer om varje verktyg och ta reda på hur Windows riktar sig till både nybörjare och avancerade användare, så att alla enkelt kan optimera sina system.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (1)

Inställningar är huvudprogrammet för att anpassa och hantera Windows-inställningar. Den är utformad med enkelhet, tillgänglighet och användarvänlighet i åtanke, vilket ger en mer intuitiv och användarvänlig upplevelse än den traditionella Kontrollpanelen. Appen är ordnad i kategorier för att snabbt navigera och justera inställningar efter dina önskemål och behov.

Appen Inställningar uppdateras kontinuerligt för att stödja de senaste Windows-funktionerna.

Från Inställningar kan du också hitta support- och felsökningshjälp, vilket gör den till ett centralt nav för att upprätthålla Windows hälsa och funktionalitet.

Om du vill öppna Inställningar kan du använda någon av följande metoder:

  • Högerklicka på Start och välj Inställningar

  • Använda tangentbordsgenvägen +I

  • Använd följande länk:

    Inställningar

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (2)

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (3)

Aktivitetshanteraren är ett program som fungerar som systemövervakare och starthanteraren för Windows och ger insikter om enhetens prestanda och resursförbrukning. Du kan visa och hantera program som körs, bedöma CPU-belastning, minnesanvändning, diskaktivitet och nätverksanvändning.

Med Aktivitetshanteraren kan du avslu*ta program som inte svarar, justera startprogram och övervaka aktiva användarsessioner, säkerställa optimal systemprestanda och användarkontroll.

Om du vill öppna Aktivitetshanteraren kan du använda någon av följande metoder:

  • Högerklicka på Start och välj Aktivitetshanteraren

  • Använda kortkommandot CTRL+SKIFT+ESC

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (4)

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (5)

Datorhanteringskonsolen är en snapin-modul för MMC (Microsoft Management Console) som ger en central plats för hantering av olika systemkomponenter, tjänster och inställningar i Windows. Den innehåller bland annat verktyg för hantering av diskar, tjänster, enheter, delade mappar och användare.

Konsolen är särskilt användbar för IT-proffs och avancerade användare som behöver utföra administrativa uppgifter på lokala eller fjärranslu*tna datorer.

Om du vill öppna konsolen Datorhantering kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Högerklicka på Start och välj Datorhantering

  • Använd kortkommandot +R, skriv compmgmt.msc och tryck på Retur

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (6)

Loggboken är en snapin-modul för MMC (Microsoft Management Console) som du kan använda för att visa och hantera händelseloggar. Det ger en detaljerad information om system-, säkerhets- och programhändelser på en Windows-enhet, vilket kan vara ovärderligt för felsökning och övervakning av systemets hälsa.

Loggboken kan visa information som källan för en händelse, datum och tid då den inträffade samt eventuella tillhörande felkoder eller meddelanden.

Loggboken är ordnad i kategorier som Windows-loggar, program- och tjänstloggar och prenumerationer. Användare kan filtrera loggar efter villkor som händelsenivå, datum och nyckelord för att snabbt hitta relevanta händelser. Med Loggboken kan användare också spara loggfiler för analys och exportera händelsedata för extern användning.

Loggboken är ett kraftfullt verktyg för att diagnostisera problem, granska systemaktivitet och säkerställa efterlevnad av säkerhetsprinciper för IT-personal. Det används också för att spåra hälsotillståndet och statusen för servrar och andra kritiska infrastrukturkomponenter.

Om du vill öppna Loggboken kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Högerklicka på Start och välj Loggboken

  • Använd kortkommandot +R, skriv eventvwr.msc och tryck på Retur

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (7)

Kontrollpanelen är en funktion som har varit en del av Windows under en lång tid. Den ger en central plats för att visa och ändra systeminställningar och kontroller. Genom en serie applets kan du justera olika alternativ, allt från systemtid och datum till maskinvaruinställningar, nätverkskonfigurationer med mera.Många av inställningarna på Kontrollpanelen håller på att migreras till appen Inställningar, som ger en modernare och smidigare upplevelse.

Tips:Medan Kontrollpanelen fortfarande finns av kompatibilitetsskäl och för att ge åtkomst till vissa inställningar som ännu inte har migrerats, uppmanas du att använda appen Inställningar när det är möjligt.

Om du vill öppna Kontrollpanelen kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv kontroll och tryck på Retur

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (8)

Systemkonfiguration är ett systemverktyg som gör att du kan felsöka problem med windows-start. Den innehåller alternativ för att anpassa startprocessen, inklusive möjligheten att aktivera eller inaktivera programvara, styra starttjänster och komma åt andra avancerade systeminställningar. Systemkonfiguration kan vara särskilt användbart när du diagnostiserar prestandaproblem eller programvarukonflikter, eftersom det gör att du selektivt kan starta systemet med endast viktiga tjänster och program som körs.

Verktyget innehåller flera flikar, till exempel Allmänt, Start, Tjänster, Start och Verktyg, som var och en erbjuder olika funktioner för att hantera systemets startbeteende. På fliken Tjänster kan du till exempel inaktivera tjänster som kan orsaka problem, medan startfliken (som omdirigerar till Aktivitetshanteraren i nyare versioner av Windows) låter dig hantera de program som startas vid start.

Varning!:Systemkonfiguration är ett kraftfullt verktyg och bör användas med försiktighet. Om systeminställningarna konfigureras felaktigt kan det leda till systemstabilitet eller förhindra att Windows startar korrekt. Därför rekommenderar vi att du skapar en säkerhetskopia av systemet innan du gör ändringar med Systemkonfiguration.

Om du vill öppna Systemkonfiguration kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv MSConfig och tryck på Retur

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (9)

Systeminformation är ett systemverktyg som ger en omfattande översikt över maskinvara, systemkomponenter och programvarumiljö på en Windows-enhet. Det är särskilt användbart för att samla in information som kan hjälpa dig att diagnostisera problem med en enhets konfiguration. Verktyget kan visa en stor mängd information, bland annat installerad maskinvara, systemdrivrutiner, tjänster och processer som körs.

Om du vill öppna Systeminformation kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv msinfo32 och tryck på Retur

Tips:öppna Systeminformation med administratörsbehörigheter för att säkerställa korrekt rapportering av systemdrivrutiner och -tjänster.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (10)

Registereditorn är ett kraftfullt verktyg som används för att visa och ändra systemregistret. Registret är en databas som lagrar lågnivåinställningar för Windows och för program som väljer att använda den.

Med Registereditorn kan du ändra inställningar som inte visas i användargränssnittet, inklusive systemprinciper, installerade program och vilka typer av filer som vissa program kan öppna.

Om du vill öppna Registereditorn kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv regedit och tryck på Retur

Varning!:När du använder Registereditorn är det viktigt att du är försiktig. Felaktiga ändringar i registret kan orsaka betydande problem, till exempel system instabilitet, programfel eller till och med hindra Windows från att starta. Se alltid till att du har säkerhetskopierat registret innan du gör några ändringar och bara ändrar registerinställningarna om du är säker på att du förstår den potentiella effekten. Vi rekommenderar att du följer betrodd vägledning eller rådgör med en IT-tekniker när du är osäker.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (11)

Redigeraren för lokala grupprinciper är en snapin-modul för MMC (Microsoft Management Console) som ger ett enda användargränssnitt genom vilket alla inställningar för lokala grupprincipobjekt kan hanteras. Den används av administratörer för att konfigurera principer för en lokal dator, utan att påverka andra användare eller datorer i nätverket. Redigeraren innehåller ett brett utbud av inställningar som styr olika aspekter av operativsystemet, till exempel säkerhetsalternativ, systembeteenden, användarmiljöinställningar med mera.

Obs!:Redigeraren för lokala grupprinciper är inte tillgänglig i Windows Home-utgåvan.

Redigeraren för lokala grupprinciper är särskilt användbar för att hantera enheter som inte ingår i en domän eller som inte hanteras centralt av en organisation. För enheter som är medlemmar i en domän hanteras grupprincipinställningar vanligtvis centralt av IT-avdelningen. med hanteringskonsolen för grupprinciper eller en MDM-lösning (Mobile Device Management). För lokala principer är dock redigeraren för lokala grupprinciper verktyget. Det gör att administratörer kan tillämpa specifika konfigurationer som inte är tillgängliga via appen Inställningar eller Kontrollpanelen.

Om du vill öppna redigeraren för lokala grupprinciper kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv gpedit.msc och tryck på Retur

Varning!:Ändringar som görs i redigeraren för lokala grupprinciper kan påverka datorns funktion avsevärt, så vi rekommenderar att endast erfarna administratörer använder det här verktyget och att de noggrant planerar och testar alla ändringar innan de tillämpas i produktionsmiljöer.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (12)

Avancerade systeminställningar är ett systemverktyg som du kan använda för att komma åt och ändra inställningar som vanligtvis inte är tillgängliga i Inställningar eller Kontrollpanelen. Det här verktyget är särskilt användbart för IT-tekniker eller avancerade användare som behöver konfigurera systemegenskaper, miljövariabler, prestandainställningar och användarprofiler för optimal systemprestanda.

Varning!:göra ändringar med hjälp av Avancerade systeminställningar bör göras med försiktighet, eftersom felaktiga inställningar kan påverka systemets stabilitet.

Om du vill öppna Avancerade systeminställningar kan du använda någon av följande metoder:

  • Sök efter det på Start-menyn

  • Använd kortkommandot +R, skriv SystemPropertiesAdvanced och tryck på Retur

PRENUMERERA PÅ RSS-FEEDS

Behöver du mer hjälp?

Vill du ha fler alternativ?

Upptäck Community

Utforska prenumerationsförmåner, bläddra bland utbildningskurser, lär dig hur du skyddar din enhet med mera.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (13)

Fördelar med en Microsoft 365-prenumeration

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (14)

Utbildning för Microsoft 365

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (15)

Microsoft-säkerhet

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (16)

Hjälpmedelscenter

Communities hjälper dig att ställa och svara på frågor, ge feedback och få råd från experter med rika kunskaper.

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (17)

Fråga Microsoft-communityn

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (18)

Microsoft Tech Community

Systemkonfigurationsverktyg i Windows - Microsoft Support (2024)

References

Top Articles
FreakyFitKing
Surfermack
3 Tick Granite Osrs
Chatiw.ib
Sandrail Options and Accessories
Otterbrook Goldens
Obituaries
Tx Rrc Drilling Permit Query
Marist Dining Hall Menu
True Statement About A Crown Dependency Crossword
Savage X Fenty Wiki
Ivegore Machete Mutolation
Oc Craiglsit
Jc Post News
Hell's Kitchen Valley Center Photos Menu
Telegram Scat
Accident On May River Road Today
Sprinkler Lv2
Food Universe Near Me Circular
Marion City Wide Garage Sale 2023
Www Va Lottery Com Result
Engineering Beauties Chapter 1
Craigslist Roseburg Oregon Free Stuff
Bocca Richboro
Barista Breast Expansion
United E Gift Card
James Ingram | Biography, Songs, Hits, & Cause of Death
Old Peterbilt For Sale Craigslist
Stanley Steemer Johnson City Tn
Taylor University Baseball Roster
Final Fantasy 7 Remake Nexus
Let's co-sleep on it: How I became the mom I swore I'd never be
“To be able to” and “to be allowed to” – Ersatzformen von “can” | sofatutor.com
Silive Obituary
Danielle Ranslow Obituary
Craigslist - Pets for Sale or Adoption in Hawley, PA
Karen Wilson Facebook
Three V Plymouth
Top 40 Minecraft mods to enhance your gaming experience
Why Are The French So Google Feud Answers
All Weapon Perks and Status Effects - Conan Exiles | Game...
Marcal Paper Products - Nassau Paper Company Ltd. -
Gon Deer Forum
Rescare Training Online
Dobratz Hantge Funeral Chapel Obituaries
New Zero Turn Mowers For Sale Near Me
Washington Craigslist Housing
San Diego Padres Box Scores
Game Like Tales Of Androgyny
Mawal Gameroom Download
Besoldungstabellen | Niedersächsisches Landesamt für Bezüge und Versorgung (NLBV)
Laurel Hubbard’s Olympic dream dies under the world’s gaze
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5583

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.